Dragoste la prima vedere sau dorință nestăvilită…

kenny eliason n2VvngfbXtU unsplash

Cercetarea acestui fenomen, al dragostei la prima vedere,  a presupus o abordare  științifică menită să investigheze ce se întâmplă în creier atunci când are loc apariția acestei „comete” pe cerul nostru existențial… 

Și atunci, prin mijloace specifice, a fost evidențiat faptul că în urma vizualizării, identificării și prelucrării imaginilor „video și audio” (poate survin și „completările” legate de miros, aromă și alte idenficări biochimice volatile) ale persoanei situate în centrul atenției noastre, creierul începe să secrete cantități mari de substanțe de tipul neurotransmițătorilor implicați în activarea și reglarea funcționalității zonelor creierului asociate plăcerii și/recompensei cum ar fi dopamină și norepinifrină.

Acestea sunt în „spatele” stării noastre de „exaltare” de diferite grade când intrăm în contact cu… „subiectul”.

ÎNDRĂGOSTIREA, O STARE SPECIALĂ  A CREIERULUI

Atunci când survine, generează – la ambele sexe – comportamente iraționale și dispoziții cerebrale specifice, ce ocolesc logica și viziunea realistă asupra existenței.

Involuntar, manifestăm un fenomen de „orbire selectivă”, care ne „șterge” toate defectele celuilalt, prezentând – în reprezentarea noastră mentală – doar calități. Pasiunea se manifestă ca o „intoxicație” ca o obsesie maniacală, care, interesant, chiar dacă utilizează aceleași circuite din creier, practic doar accentuează sau diminuează  intensitatea perceperii emoției inducând o puternică activare a sistemului motivațional. 

De aceea suntem capabile de eforturi incredibile pentru cel iubit, asumându-ne riscuri, obișnuit inacceptabile, parcurgând distanțe, reducându-ne perioada de somn și ignorându-ne setările de bază pentru corpurile noastre (foamea, setea, odihna).

„Clocotul” acesta incredibil al creierului are în substrat – secretarea sporită de neurotransmițători și hormoni de tipul oxitocinei, dopaminei, estrogenului și – la bărbați testosteronului.

De accea, crește tensiunea pe circuitele cerebrale ale creierului, dar surpriză, în aceleași care stau la baza acțiunii drogurilor.  În această perioadă de aceea apare incapacitatea de a percepe toate aspectele „realităților” legate de subiectul iubirii. Prin comparație, primele luni de „îndrăgostire” sunt aproape identice administrării și efectelor opioidelor. Așa apar dependețele, chiar și de acel sentiment sublim, cântat de poeți, compozitori, scriitori, în forma lui platonică.

Design fara titlu